2015. augusztus 18., kedd

Rick Riordan: A villámtolvaj

Sajnos ennél a könyvnél is abba a hibába estem, hogy előbb láttam a filmet. Egy barátnőm nézette meg velem, de akkor még nem tudtam, hogy van belőle könyv is, mert akkor nem néztem volna meg.
De még így se vett el semmit a könyv varázsából. Részben azért mert a könyv és a film két külön történet, részben azért mert el tudtam vonatkoztatni. Ha valaki még így is azt mondja, (persze anélkül, hogy olvasta volna a könyvet) hogy annyira nem lehet más, akkor azt ajánlom, gyorsan olvasson tovább, ha érdekli Percy, Annabeth és Grover valós története, ami azért valós, mert ugye előbb volt mint a film. Amit megtalálsz a bejegyzésben: szőke Annabeth, 12 éves Percy és olyan istenek, akikről a filmben még csak említést se tettek. Esetenként néhány apró és közepesen jelentős spoiler is előfordulhat.



Lényeges különbségek

Talán egyszerűbb lenne egy táblázatot csinálni, mint leírni.

Könyv
Film
Percy kora
12
kb.16
Annabeth kinézete
Szőke, kékszemű, napbarnított
Barna, kékszemű, hófehér bőrű
Istenek
Nagyon sokkal találkozunk
Maximum 5-ről tesznek említést
Közlekedés
Metró, repülő stb.
Autó amit Percy is vezet

Ezek is csak a kisebb dolgok. Persze vannak még olyan apróságok, hogy ki hordja a szárnyas cipőt és hasonlók, de azokra most nem térek ki, mert a végén több oldalt írok a könyvről. Legyen elég annyi, hogy nagyon sok kis és nagy különbség van film és könyv között. Szó szót követ, ha előbb látod, a filmet az nem jelenti azt, hogy ne élvezné a könyvet. Sőt talán még jobban is, mert ismét szembesülsz azzal, hogy a könyv mindig jobb… MINDIG!



Szereplők

Percy Jackson a 12 éves balhés diák. Bosszantja a tanárokat, úgy váltogatja az iskolákat, mint egy könyvmoly a könyveket, nincsenek barátai, amíg be nem kerül egy magániskolába ahol meg kell védenie a folytonos piszkálásoktól új legjobb barátját, Grovert. Egész jól alakulnak a dolgai és az osztálykirándulásig nem is merül fel a kicsapás gondolata. De lássuk be, az elég indok, hogy belelök egy mellesleg nagyon idegesítő lányt a szökőkútba és utána eltünteti a matektanárt. Percy nem szerette azt a tanárnőt, de mint később kiderül a nevét se tudta jól, el is hiszi, hogy megőrült ám barátjának vacillálása kétségeket ébreszt benne. A dolgok nem alakulnak fényesen, ráadásul Percy kihallgat egy beszélgetést kedvenc tanárja és Grover között. Később arra eszmél, hogy az anyukája eltűnt és ő egy ismeretlen ágyban ébred egy ismeretlen szőke lány (Annabeth) társaságában.

Grover egyszerűen csak Grover. A vicceket ugyanúgy ontja magából, mint a filmben. Róla nem tudok úgy írni, mint Percyről mert a jelleme egyszerű mégis nagyszerű. Ami viszont újdonság volt az az álma. Nem igazán spoiler ezért elárulom. Grover álma az, hogy megtalálja a szatírok istenét a Nagy Pánt. Nagy feladat, amit csak akkor kezdhet el, ha megvan az engedélye, amit viszont csak akkor kap meg, ha sikeresen véghez viszi a küldetést Annabeth és Percy társaságában. Hogy sikerül-e neki? Nem árulom el, olvasd ki a könyvet és megtudod (furcsa óvodás hangsúllyal)!

Annabeth se teljesen önmaga a filmben. Szőke és a bőre napbarnított a könyvben. De ez még csak formalitás… Van egy sapkája, amit Athéné adott neki, ha felveszi láthatatlan lesz. Hát, oké tekintsünk el tőle… Igazából annyira nem más Annabeth mint a filmben… Csak összeveszett az apjával, szerelmes Lukeba. De a szerethető tulajdonságai mind a filmben mind a könyvben megmaradtak. Nekem Hermione jut róla eszembe. Sokat olvas, vívódik az érzéseivel (Percy iránt). Az építészet és a tábor a mindene. A könyv szerint fiatalon érkezett a táborba Luke és Zeus lányának (nem jut eszembe a neve) a társaságában, mert a nevelőanyja nem bírta elviselni.


Kinek ajánlom: A könyvet alapból kisebb korcsoportnak írták, de szerintem ugyanannyira élvezi egy 50 éves, mint egy 10 éves. Persze más tanulságot vonnak le belőle.

Mikor: Nincs időkorlát, mert nagyon is jó az események pörgése, de nem annyira, hogy egy nap alatt kiolvassam (mondjuk én ennyi idő alatt végeztem ki)


Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése