2015. október 24., szombat

Coco Chanel (1. rész )

Coco Chanel avagy a divatnagyasszonya megszabadította a nők ezreit a súlyos kalapoktól és a szoros fűzőktől.  Nem azt mondom, hogy nélküle ezek még ma is meglennének, mert korának nem csak ő volt a kiemelkedő alakja. Nagy versengést folytatott az Yves Saint Laurent céggel és magával a tervezővel is. Mindkét cég azt a vonalat vitte tovább, amelyet maga Coco alkotott csak Yves vitt bele egy kis fiatalos frissességet fiatal lévén. De a bejegyzés nem Yves Saint Laurent életét követi nyomon, hanem azt a nőt, aki mert férfi zakót hordani abban a korban, amikor már a fekete is valamilyen szinten bűnnek számított. Kezdettől a végig fogom leírni Gabriella Chanel életének fontos mérföldköveit és szereplőit.


Így kezdődött a története

Gabriella Bonheur Chanel néven született 1883. augusztus 19-ben Saumur városában. Vándorkereskedő és varrónő szülei nem tudtak gyermekeik számára olyan életet biztosítani, ami lehetővé tette volna azt, hogy Gabriella már akkor kibontakozhasson. Édesanyja halála után édesapja a lányokat egy zárdába a fiúkat egy tanyára „száműzte”. Gabriella akkor még alig volt 12 éves. Ott töltött 6 évet ezután kitanulta a varrónői szakmát és babaruhák varrásával foglalkozott.

„Ki látta a kis Cocot?”

A világ nem úgy ismeri, hogy Gabriella Chanel, hanem a híres Coco becenéven. A történethez 
hozzátartozik, hogy miután úgy döntött a varrás helyett az éneket választja a színpadon ez a dal tette a leghíresebbé. Innen jött a Coco becenév.

Első szerető,első élet

Első párja Étienne Balsan a társadalmi rétegek tetején mozgó hivatalnok indította el a pályán. Az apácák mellett ő inspirálta Cocot. Állítólag még Étienne kalapjait és zakóit is hordta. Nem lenne meglepő a korai kreációit elnézve. Nagyon szerette a sötétebb színeket. Barna, fekete, néha bordó. Ezek mellé még egyenes és egyszerű vonalak társultak. Így számolt le a hatalmas tollas, selymes, brokátos kalapokkal és a még nagyobb szoknyákkal. Étiennel a kapcsolatuk pár hónapig tartott.
Ezután jött az igazi szerelem Arthur Capel személyében.


Tudom kicsi wikipédiás lett. Azt is tudom, hogy nagyon sok embert nem érdekel. Viszont abban reménykedem, hogy sok embert igen. Remélem tetszett és nem baj, hogy kicsit később raktam fel a tervezettnél!


 “Nem értem, hogy tud egy nő kilépni a házból anélkül, hogy egy kicsit rendbe tenné magát – legalább udvariasságból. Ki tudja, talán aznap találkozik a végzetével. Ha így alakul, a legjobb, ha a lehető legcsinosabb a végzetnek.”

2 megjegyzés:

  1. Tök jó bejedzés lett...ügyi vagy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, köszönöm! Remélem hamarosan én is látok valami újat nálad ;) .

      Törlés