2016. szeptember 22., csütörtök

Lauren Oliver: Tünékeny lányok

Hát igen. A könyvek megint hatalmas kupacokban állnak, hogy foglalkozzak már velük is egy kicsit, de legyünk őszinték! Az össze könyvről, amit olvasok, egyszerűen nem tudok írni! Félre értés ne essék, nem magyarázkodás, lesz értelmes része is a bejegyzésnek, de gondoltam ezt már letudom a bevezetőben. Szóval a lényeg, nekem is megkezdődött az iskola, de én most nem a megszokottság nyugalmával vonulok be az osztályterembe. Új iskola és új emberek. Nem egyszerű, az már biztos. Egyszerűen ennyi a magyarázat az el-el tünedezésemre, de ígérem, kárpótolva lesztek hamarosan ;)

A könyvről

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Dara és Nick korábban elválaszthatatlanok voltak ‒ azelőtt, hogy Dara csókolózott Parkerrel, azelőtt, hogy Nicknek le kellett mondania a legjobb barátjáról, és a baleset előtt, ami összeroncsolta Dara gyönyörű arcát. Azóta a lánytestvérek, akik korábban olyan közel álltak egymáshoz, egyetlen szót sem váltanak. Nick egy pillanat alatt elvesztett mindent, és feltett szándéka a nyár folyamán visszaszerezni, amit lehet. 
Darának azonban más tervei vannak. Amikor a születésnapján eltűnik, Nick azt hiszi, csak játszik vele. Ám egy másik lány, a kilencéves Madeleine Snow is eltűnt és mivel Nickben egyre erősebb a meggyőződés, hogy a két eset összefügg egymással, húga keresésére indul. 
Ebben a lebilincselően izgalmas regényben a Delírium-trilógia és a Mielőtt elmegyek írója, Lauren Oliver olyan világot alkotott meg, ahol a cselszövés, a veszteség és a sejtelem összefonódik, és érzékeny részletekkel kirajzolja két önmagát és egymást kereső testvér életútját.

Ahogy jött az ötlet

Rápillantottam a már fent említett könyvekre, hogy most miről is írjak, aztán megakadt a szemem egy nem túl régi olvasmányomon, ami azt jelenti, tudok róla írni, anélkül, hogy hiányos emlékezet miatt bizonyos részletek felett elmenjek. Annyit még elöljáróban, hogy lesz SPOILER-es rész is, de előre jelezni fogok, így biztosan nem futsz bele semmibe. Még át se kell görgetned rajta ugyanis a legvégére, rakom, minden alá.


Spoiler mentes rész

A történet egy lány testvérpárról szól. Dara és Nick tipikus könyves testvérek, elválaszthatatlanok. Mikor először olvastam el a hátulját a könyvnek, nem igazán volt tiszta, hogy ki kicsoda vagy épp kinek kije, de még abban se voltam teljesen biztos, hogy mindkét főszereplő lány.  Ettől eltekintve azért örülök, hogy nem tántorított el a kis zavar. Szóval annyit sikerült az első pár oldal után kiderítenem, hogy Nick lány (a legjobb felfedezés) és Dara nővére. Most így jobban belegondolva az apró kuszaság kellett ahhoz, hogy a könyv igazán nagyot üssön a végén. Persze, ha csak két testvér apró civakodásairól szólna a könyv, egyszerű YA lenne. De nem az. Lauren Oliver volt olyan drága, hogy adott nekünk még egy szálat, így téve tökéletes thrilleré a könyvet. Ez a szál pedig Madeleine Snow és az ő eltűnése. Nem igazán értettem, hogyan kapcsolódhat két teljesen másfajta eltűnés, de hát legyen. Körülbelül ennyi volt az első fejezetek tapasztalata. Aztán beindult a cselekmény, amiről bővebben lent, a spoilernél olvashatsz.

Szereplők

Igazából a főszereplők Dara és Nick vannak előtérben, pláne, hogy a történet nagy részét Nick szemén keresztül látjuk. Nick a megfontolt nővér szerepében tökéletesen jól érzi magát. Aztán itt is van egy, BUMM. Balesetet szenvednek a húgával. Nick vezetett. Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán volt e említés az időpontról, de a szülők elváltak. Valószínűleg a baleset előtt. A lényeg, hogy Nick elköltözött az apjához. Majd a könyv elején vissza, az édesanyjához és a húgához. Nyári munkát kell vállalnia egy vidámparkban, amitől nekem teljesen Joyland hangulatom lett. Dara és 
Nick kerülgetik egymást, igazából nem is találkoznak.

Dara a „bulis csaj”. Illetve a hozzá hasonló szereplőket így szokták jellemezni. Szép, fiatal, bevállalós és hasonló jelzők, amik illenek a karakteréhez. Aztán jön a baleset és az arca szétroncsolódik. Minden más, igazából lényegtelen, mert Dara alig tűnik fel, inkább Nick elmélkedik róla.

Az anyuka (rettentő kínos, de elfelejtettem a szülők nevét) a tökéletes háziasszonyból lett járkáló zombit kapta osztályrészül. Megszállottan nézi a Madeleineról szóló tudósításokat és szereti a mikrózott ételeket. Annyira el van szakadva a külvilágtól, hogy gyakorlatilag észre se veszi, hogy valami nagyon nincs rendben.

Az apuka, lelépett egy nővel, aki nem tud másról beszélni a saját gyerekein kívül. És… ennyi.

Parker. Az álom pasi. Illetve úgy van beállítva, de valahogy itt nem jött az az érzés, mint Travisnél (gyönyörű sorscsapás) vagy Maxonnál (Párválasztó). De perse ettől eltekintve, kedves, megértő és önfeláldozó. Jellemző… a könyvek ebbe mindig hazudnak.

Összegzés

Azt hiszem, általában látszik melyik könyvek fogtak meg. Leginkább a bejegyzés hosszán és tartalmán. Ennek ellenére szeretnék végre egy olyan könyvről írni, ami nem tetszett vagy csak nem nekem szólt. A probléma azonban az, hogy az ilyen könyveket általában nem olvasom el. De elkalandoztam. Szóval, mint láthatjátok ez a könyv nekem nagyon tetszett. Tökéletes volt a felépítése és az információ morzsák is úgy voltak adagolva és elrejtve, hogy az amúgy nyilvánvaló igazságot se veted észre, nem hogy azt, amihez kombinálni kellett egy kicsit.

Értékelés:


Kinek ajánlom: Mindenkinek! Amúgy olyan 14-25 között, mert vannak benne utalások és hasonlók, amiket ez a korosztály ért. Juj, de fontoskodó vagy épp okoskodóra sikerült!

Amit most olvasok: Böszörményi Gyula – A Rudnay Gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)

Amit most hallgatok: P.S.: I love you filmzenék

SPOILER!!!!

Hűhaaa… Te, aki most ezt olvasod, már elvileg tudod miért ilyen a reakcióm, vagy esetleg csak bátor vagy és nem érintett meg annyira, hogy elolvasd a könyvet, így már mindegy? Szomorú, ha így van…
De a könyvhöz kanyarodva… FANTASZTIKUS! A fordulatok, a csavar minden a helyére került és értelmet nyert. Hahaha! Az hitted leírom a fordulatot. Nem fogom, ez most itt egyszerűen egy olyan rész, amit azért csináltam, hogy itt adjam ki magamból a felgyülemlett érzéseket, és ha ki is csusszan, valami a számon ne rontsam el senkinek az élményt. Más szóval ez itt az a rész, ahova a sok zagyvaságomat zárom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése